Titel / auteur(s)   
Uitgever(s)   
Jaar van uitgave   
Uiterlijke kenmerken   
Oorspronkelijke titel   
Bibliografie / index   
ISBN en prijs   
NBD-prijs   
Inhoudsbeschrijving   
Auteur(s)   
Medewerker(s)   

Beschrijving uitgever:

Hoe krijgen we rust in het hoofd? Hoe kan een agressieve bui tot rust komen? Met welke meditatie traditie krijgen we werkelijk inzicht in de dingen zoals ze zijn?
Eén antwoord hierop en op soortgelijke vragen is: met Vipassana-meditatie. Een puur praktische methode, wars van alle religie, dogma's en sekten.
Gotama, de Boeddha zelf, heeft deze methode 2500 jaar geleden voor de wereld herontdekt. En hij onderwees de techniek als het universele antwoord op elk menselijk probleem.
Het doel van deze meditatietechniek is om de geest te zuiveren, om alle spanningen en onaangenaamheden los te laten, zodat problemen verdwijnen.
Zo kan het gebeuren dat iemand die vroeger om bepaalde redenen wel een week lang kwaad bleef, na een Vipassana-meditatietraining onder dezelfde omstandigheden niet langer dan een half uur uit zijn humeur is. Een wereld van verschil. Voor hem zelf en voor zijn omgeving.
De Vipassana-meditatie zoals gedoceerd door S.N. Goenka geeft de wereld meer harmonie. Een goede reden om ons te verdiepen in dit eeuwenoude juweel uit India.

Recensie(s):

NBD|Biblion:
Deze verzorgde en sympathieke uitgave bevat een beschrijving van de in het westen in populariteit groeiende Vipassana- of inzichtsmeditatie, hier volgens de methode van de Indiaas-Birmese leraar. Het primaire doel van deze meditatie is het via nauwgezette observatie van de onderling sterk verbonden aspecten van lichamelijke en geestelijke aard (hun gewaarwordingen en inhouden) te komen tot onthechting en uiteindelijk bevrijding van alle menselijke lijden. De auteur, die op het eind van elk hoofdstuk enkele vragen van de auteur beantwoordt (waarna een verhaal nog eens het besproken element onderstreept), forceert zich nogal door zijn ontkenning van ieder 'isme' en het wijzen op het universeel effect van de methode, terwijl de bron, de methode en dat effect primair boeddhistisch zijn. Het boek heeft een sympathieke toon, de uitleg is helder en de citaten van Boeddha zijn treffend. Het mist echter de context van andere wijsheidsscholen en de uitgebreide oefeningen van het soortgelijke 'Op zoek naar het hart van Wijsheid'* van Joseph Goldstein & Jack Kornfield. Met een verklarende woordenlijst.

(Biblion recensie, Redactie)